adventistbanat.ro

Meniu

Altfel de modele

5 septembrie 2015

fisherspic1-300x2257. Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri, care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitaţi-vă cu băgare de seamă la sfârşitul felului lor de vieţuire şi urmaţi-le credinţa!

8. Isus Hristos este acelaşi ieri şi azi şi în veci! (Evrei 13).

Oamenii au avut întotdeauna nevoie de modele de viaţă, de acele repere vii care să le indice drumul cât mai bun posibil spre o viaţă implinită şi trăită cu sens. Oamenii model sunt cei care au trecut prin viaţă înaintea noastră, ei şi-au început călătoria cu mult înainte ca noi să fii existat şi ei ne pot îndruma în călătoria noastră evitând pe cât se poate anumite obstacole inutile care se pot ivi în drum. Oamenii model nu pot trăi viaţa pentru noi dar ne pot ajuta să trăim viaţa cu semnificaţie. O viaţă trăită frumos nu înseamnă exploatarea clipei în defavoarea vieţii întregi ci mai degrabă preţuirea ei printr-o trăire cu folos. Carpe diem poate deveni filosofie de viaţă doar dacă clipa este luată ca parte dintr-un întreg, altfel clipa poate fi ucigaşul întregii vieţi. Clipa nu trebuie trăită înafara întregului deoarece asta ar însemna abuz existenţial, iar abuzurile repetate pot crea un stil de viaţă ce poate duce un sfârşit prematur, atât fizic cât şi spiritual.

Modelele de urmat sunt oamenii care şi-au trăit viaţa dând valoare momentului prin activităţi şi atitudini constructive. Sunt cei care au lăsat urmaşilor un patrimoniu moral de o valoare nepreţuită. Ceea ce face din om un model este atât modul în care îşi trăieşte viaţa cât mai ales modul în care şi-o încheie. Personal, prefer să trăiesc o viaţă de om simplu dar moral decât o viaţă de geniu sifilitic. Prefer o moarte cauzată de o ploaie de pietre precum martirul Ştefan, decât o moarte cauzată de o supradoză cu heroină precum “n” vedete.

E foarte important pe cine îţi alegi ca model deoarece aceste modele te pot ajuta să-ţi trăieşti viaţa sau doar să ţi-o consumi.

Apostolul Pavel, îşi îndeamnă biserica să privească la cei care le-au vestit Evanghelia încă de la început, la înaintaşii lor, la cei care nu doar au auzit despre Hristos ci au şi trăit cu El. Viaţa ucenicilor lui Isus, de după coborârea Duhului Sfânt, este definită de simplitate şi smerenie, devotament şi dedicare totală cauzei lui Isus. Apostolii au fost oameni care au ridicat tot mai sus pe Acela care merită înălţat, adică pe Isus, făcând din aceasta un scop al vieţii lor.

Însă liderii sau modelele vin şi trec, Unul rămâne pentru totdeauna, Isus Hristos, Cel care este “acelaşi, ieri, azi şi în veci”. Dacă doreşti ca viaţa ta să fie un trăită la maxim iar clipele să-ţi fie trăiri alese, ia-L model pe El. Imită viaţa Lui, însuşeşte-ţi scopurile Lui şi doreşte-ţi să fii sus cu El. Viaţa trăită cu folos se desfăşoară pe un singur sens, pe sensul lui Isus Hristos.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.